De Onreglementaire Zet


De laatste tijd komen over de FIDE regels regelmatig vragen boven drijven, om een en ander toe te lichten neem ik de meest voorkomende onder de loep.

Als eerste de ONREGLEMENTAIRE zet, zoals bv de witte loper eindigt op een zwart veld, eigen Koning staat schaak maar je doet een zet met een ander stuk!

Hier dienen 3 vragen te worden beantwoord:
1. mag/moet je eigenlijk wel schaak aankondigen?
2. wat te doen bij de constatering van een onreglementaire zet?
3. wat zijn de gevolgen voor de speler die een onreglementaire zet doet?

Als eerste moet je schaak aankondigen? In de FIDE regels staat alleen dat je tijdens de partij niets tegen je tegenstander mag zeggen, maar verder zoeken in diverse schaakcolumns levert het volgende op:

Veel huisschakers denken dat het verplicht is “Schaak!’ te zeggen als ze de vijandelijke koning aanvallen. Dat is beslist niet het geval. Sterker nog: in het wedstrijdschaak mag dat helemaal niet. Tijdens officiële partijen mag je helemaal niets tegen de tegenstander zeggen, behalve als je remise wilt aanbieden of de partij wilt opgeven. Hoe dat gaat, daar komen we later nog wel op terug. Maar in het gewone clubschaak is er natuurlijk nog een optie: u kunt altijd uw tegenstander iets te drinken aanbieden.

Zo eentje getakeld nu de volgende, wat te doen bij de onreglementaire zet zelf, die is makkelijk in de regels staat dit duidelijk, hier staat (in het kort weergegeven) bij een onreglementaire zet moet je de zet terugnemen en krijgt je tegenstander er 2 minuten extra bedenktijd bij! Als je in de partij twee onreglementaire zetten doet heb je de partij verloren!!

Helder of niet! Geen punt van discussie meer. Het volgende artikel gaat over het noteren van de partij ook hier vinden met name tijdens de bondswedstrijden nog wel eens discussies plaats kennis van zaken is hierbij vaak niet te vinden…