Belevenissen van een Degoschalmer (Frits dus) in Leiden.
Dit weekend was het Daniel Noteboom toernooi in Leiden op een prachtige locatie, namelijk het nieuwe CORPUS museum.
Zie http://www.lsg-leiden.nl/noteboomtoernooi/
Het bruggetje dat de CORPUS directeur in zijn toernooi inleiding speech maakte naar het schaken (het motto van CORPUS is veel bewegen, gezond eten en gezond lichaam terwijl dan schaken toch stilzitten betekent en de schakerspopulatie eerder gekenmerkt wordt door overgewicht dan slanke sportieve lichamen) werd met luid gelach ontvangen.
Maar liefst 339 schaakliefhebbers waagden zich aan 6 volledige partijen in 1 weekend!
Je kunt dus zomaar 24 uur aan het schaken zijn.
Het verbaasde me dat, na zoveel schaak, veel spelers dan nog langdurig analyseren en / of vluggeren in de analyse ruimte.
Er zijn voor mij momenten dat ik geen behoefte heb aan schaakstukken.
Leuk in aan het toernooi was ook dat van de C groep de hoogste 4 borden, van de B groep de hoogste 6 borden en van de A groep de hoogste 8 borden hun partijen, net als de grootmeesters in de vierkamp, aan grotere tafels speelden achter een hekje met naambordjes erbij.
Onder de deelnemers veel jeugdige spelers, ook in de hoogste groep.
Zo kan het gebeuren dat een 1950 rating speler in de A groep van het bord werd geveegd binnen 25 zetten door een 11-jarige jongentje.
Je weet bijna zeker: als ze zo jong zijn en op zo’n toernooi deelnemen, zijn het goede getalenteerde spelers.
Ook het aantal dames/meisjes was behoorlijk, ik schat rond de 10%.
Dus je kon ook zomaar even van een meisje van 12 verliezen.
Qua rating was ik ingedeeld in de laagste groep (ca 1650 en lager) dus ik achtte mezelf niet geheel kansloos om voor de topplaatsen te strijden.
Maar door een slechte start (qua resultaten) is dat er niet van gekomen.
De vrijdagavond begon tegen Christine van der Ven (1366)
Met zwart kwam ik in een variant van Schots redelijk uit de opening maar helaas lette ik op de 18 zet niet goed op, zette een pion vooruit waardoor en loperlijn vrijkwam en kon meteen een kwaliteit en pion inleveren.
Toen het nog even spannend dreigde te worden gaf ze gewoon de toren terug voor mijn paard en was een vrij pion van haar voor mijn koning niet meer in te halen.
En dan kom je uiteraard meteen tegen spelers die de eerste partij ook hebben verloren.
Dus zaterdagochtend om 09.00 mocht ik, wederom met zwart, spelen tegen Ricardo Reins (1207) die na 15 zetten al 2 volle stukken achterstaat (een toren + paard ) dan nog 7 zetten doorspeelt en dan voor mat in 1 opgeeft.
De man kwam uit Utrecht, ik sprak hem zondag nog na de vijfde ronde en toen had ie net besloten om het na 5 verliespartijen achtereen het voor gezien te houden.
Gezien zijn rating was ie wellicht wat te overmoedig afgereisd naar Leiden, met 1207 kan het gebeuren dat je 5x verliest.
Maar schaken kan, zeker na wat ongelukkige verliespartijen, een wrede sport zijn.
Ronde 3, zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 met wit tegen een (chinees!) meisje van ca 17 jaar Villa Siu (1612). Een franse partij, waar ik haar kansen op de damevleugel licht onderschatte en de mijne op de koningsvleugel ietwat overschatte. Uiteindelijk wist zij met 2 pionnen tegen 1 op de damevleugel eerder door te breken waarna ik in het eindspel een stuk moest geven om promotie te voorkomen. Ik dacht nog aan remise door al haar pionnen eraf te slaan maar dit voorkwam ze prima. Ronde 4, zaterdagavond, kwam ik door dit verlies weer tegen een speler die ook weinig had gewonnen, Marcel Lek (1244). Wederom een eenvoudige overwinning met wit en wederom speelde zwart frans tegen met ditmaal had ik mijn lesje geleerd en na 30 zetten konden de stukken na dame verlies weer in de doos.
Hoewel ik me naast mijn partijen prima vermaakte en ik alle avonden een heerlijke en gezellige maaltijd kreeg voorgeschoteld door mijn gastheer was het qua schaken dus nog niet helemaal top. Gelukkig kwam dit op de laatste speeldag helemaal goed. De zondagochtend met zwart tegen een jonge speler van een jaar of 15 (Robin Schenkelaars, 1644). Ik besloot het eens rustiger aan te pakken maar kwam na 1. e4, g6. 2. d4, Lg7 zwaar, zwaar onder druk te staan en wonder boven wonder kwam ik hier met een pion achterstand (4 om 5) in een eindspel terecht met elk nog een toren. Volgens mij miste hij ergens een torenoffer voor mat in 3, maar goed, misschien zag ik het verkeerd. Hij bood na een paar mindere zetten remise aan op het punt dat zijn +pion dreigde te verdwijnen en ik vond het eigenlijk wel een zeer terechte uitslag en nam het aan.
Zodoende belandde ik voor de laatste rond op bord 25 in de middenmoot tegen een speler van de organiserende vereniging, Peter Zonneveldt (1540) en warempel eindelijk een partij met wit zoals ik graag speel al heb je daar natuurlijk wel wat hulp / passiviteit van de tegenstander voor nodig. Its takes two to tango.
Klik op een zet in de partij en zie daar het schaakbord komt tevoorschijn!
[pgn]
[Event “75e Daniel Noteboom toernooi”]
[Site “CORPUS MUSEUM”]
[Date “2015.02.15”]
[Round “6”]
[White “Frits Greuter”]
[Black “Peter Zonneveldt”]
[Result “1-0”]
1. e4 d5
{
Denk je leuk af te sluiten met een koningsgambiet krijg je dit. Ik probeer er maar een soort frans van te maken, dat beviel me wel goed in eerdere partijen.
}
2. e5 c5 3. f4 Nc6 4. Nf3 Bg4 5. Be2 e6
{
Wel, het gaat volgens plan alleen de witte loper van zwart komt nu niet vervelend op c6 te staan. Ik besluit mijn gebruikelijk franse zetjes te spelen en mijn paard naar c2 te brengen. Dan blijft de damevleugel wat langer gesloten.
}
6. c3 Nge7 7. Na3 Nc8
{
Zwart laat al duidelijk blijken dat zijn intenties op de damevleugel liggen. Meestal zie je in frans Pf5.
}
8. Nc2 a6 9. d3 Be7 10. O-O O-O
{
Tegen een gesloten stelling heb ik liever paarden. Na Pg5 wil ik ook weer met een paard terugslaan om druk op de zwarte koning te krijgen.
}
11. Kh1 b5 12. Ng1
{
Dwingt zwart tot afruil
}
12… Bxe2 13. Qxe2 Re8
{
Deze zet begreep ik niet.
}
14. Ne1 Nb6 15. Nef3 Qc7 16. Nh3 Rad8
{
Toch weer naar het centrum? In de eerste ronde zat ik naast deze man en wist dat ie vrij passieve stijl had. Ik probeer het wat dichter te krijgen.
}
17. d4 c4
{
Met slaan op de d4 had zwart meer tegenspeel op de c-lijn kunnen krijgen.
}
18. Qc2 g6
{
Kijk, de eerste scheurtjes, veld f6 lijkt me wel wat voor een wit paard en dan de dame op h6. Maar zwart heeft nog verdedigers genoeg…
}
19. Nf2 Rb8 20. Qd2 b4
{
Geen open c-lijn willen maar nu weer wel een open b-lijn? Niet erg consistent allemaal.
}
21. f5 exf5 22. Qh6 Bf8 23. Qh3 h5
{
Had ook later gekund, maar Pg5 komt alsnog om met g4 de zwarte pionnenstelling proberen te breken.
}
24. Ng5 Nd8
{
Kijk, de troepen worden al teruggetrokken, ook de zwartspeler ziet dus allerlei dreigingen! Dit geeft de burger moed.
}
25. g4 fxg4 26. Nxg4
{
Kan uiteraard niet geslagen worden wegens Dh7 mat.
}
26… Bg7
{
Hij vind paard f6 ook niet leuk. Dan maar die loper eraf…
}
27. Nf6+ Bxf6 28. Rxf6 bxc3
{
Nu ben ik er wel blij mee omdat de velden e7 en f8 onder controle van mijn zwarte loper komen.
}
29. bxc3 a5 30. Ba3 Rb7
{
Hij moest natuurlijk Ld6 pareren.
}
31. Raf1
{
De computer geeft hier een dame offer aan met mat. 31.Qxh5 gxh5 32.Rg1 Re7 33.Ne6+ Kh7 34.Rg7+ Kh8 35.Rh6#
Totaal niet gezien, waarschijnlijk vanwege mijn paard op de g-lijn
}
31… Nd7
{
Kijk, dit soort stellingen vind ik bijzonder leuk, er zit van alles in en er kan op vele manieren aangevallen en verdedigd worden. Na lang nadenken vind ik het allemaal te complex en besluit mijn toren terug te trekken.
}
32. R6f2 Nf8
{
Bied mij de mogelijkheid Tf6 te herhalen. Er moet daar een toren staan wil ik e6 kunnen spelen wegens Txg6 gevolgd door Dame x h5.
}
33. Bxf8 Rxf8 34. Rf6 Qe7 35. e6 Kg7
{
Dame ruil geeft me altijd nog Ph7 met kwaliteitswinst. Een penning op e5 lijkt me ook wel leuk.
}
36. Qe3 Qxf6
{
Zwart zag Tb7 – b1 niet. Was wellicht een betere verdediging.
}
37. Rxf6 Kxf6 38. Nh7+
{
Ook dame e5 had met allerlei vervelende schaakjes met zowel de dame als paard tot verlies van de toren op f8 geleid maar dat vond ik toch een beetje onduidelijk. Maar zwart gaf op, mede door de tijdsnood.
} 1-0
[/pgn]
Wat een leuk en en goed verslag Frits.
Frans Kool.